Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Ενημερωτική Συνάντηση προέδρου και στελεχών της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. στη Σπάρτη την 16-4-16

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. Γ ΚΑΒΒΑΘΑΣ 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Στη Σπάρτη παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) κ. Καββαθάς Γεώργιος εξ αφορμής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας η οποία διεξήχθη στις 14 & 15 Απριλίου 2016, όπου, ως εισηγητής, ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συμβάλλει  η  Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. στην ανάδειξη των μικρών παραγωγών και των μοναστηριακών προϊόντων.
Τον πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. συνόδευαν ο κ. Παπαργύρης Ιωάννης εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. (και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης), καθώς και ο κ. Σαπαλίδης Σάββας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. (και πρόεδρος του Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Φλώρινας).
Με αφορμή αυτή του την επίσκεψη ο κ. Καββαθάς παρέτεινε την παραμονή του κατά μία ημέρα προκειμένου να συναντηθεί και να συζητήσει με τους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Έμπορους (Ε.Β.Ε.) της Λακωνίας. Η συνάντηση  πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 16/04/16 στη Σπάρτη, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Λακωνίας (Ο.Ε.Β.Ε.Λ.), όπου και παρευρέθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και αρκετά μέλη της Γενικής Συνέλευσης Αυτής, καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι Σωματείων μελών της Ομοσπονδίας.
Παραβρέθηκαν εκπροσωπώντας, α) το Επιμελητήριο Λακωνίας ο αντιπρόεδρός του κ. Παναρίτης Ιωάννης (αντιπρόεδρος και της Ο.Ε.Β.Ε.Λ.)· β) τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης ο πρόεδρος κ. Γεωργανές Παναγιώτης και ο αντιπρόεδρος κ. Αλεξανδρόπουλος Κυριάκος· γ) το Εργατοϋπαλληλικού Κέντρο Λακωνίας ο πρόεδρος κ. Μηνακάκης Νικόλαος. Παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Αρκαδίας (Ο.Ε.Β.Ε.Α.) κ. Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης (Α’ αντιπρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), το μέλος του Δ.Σ. της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. κ. Δημητρόπουλος Νικόλαος, καθώς και η προϊσταμένη του Περιφερειακού Τμήματος Σπάρτης του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.) κα Κοντογιάννη Νότα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα πού απασχολούν τους Ε.Β.Ε. με το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό να μονοπωλούν  σχεδόν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.
Ο κ. Καββαθάς ανέλυσε επί μακρόν το θέμα του Ασφαλιστικού αναφερόμενος τόσο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ασφαλιστικό Ταμείο των Ελευθέρων Επαγγελματιών λόγω των υψηλών ασφαλίστρων που αδυνατεί να καταβάλει η πλειοψηφία των ασφαλισμένων, και των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες ανέρχονται σε 8 εκ. ευρώ, όσο και στους λανθασμένους χειρισμούς στο θέμα του ασφαλιστικού από όλες τις κυβερνήσεις, επαναλαμβάνοντας την εδώ και χρόνια πρόταση της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. για κεφαλαιοποίηση των παλαιών οφειλών, δυνατότητα πληρωμής όποτε και όσο ποσό μπορεί ο ασφαλισμένος και στο τέλος του εργασιακού/ασφαλιστικού βίου απόδοση της ανάλογης σύνταξης. Με μια τέτοια ρύθμιση/δυνατότητα θα έμπαιναν στα ταμεία του Ο.Α.Ε.Ε. εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και πολλοί επαγγελματίες θα ξεκινούσαν εκ νέου να πληρώνουν.
Στο φορολογικό αφού έγινε αναφορά στη μη ύπαρξη σταθερού φορολογικού συστήματος και στους υψηλότατους και δυσβάστακτους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος, που, πέραν των άλλων, είναι λόγοι αποτρεπτικοί για νέες επενδύσεις, επισημάνθηκε πώς μια νέα αύξηση του Φ.Π.Α. θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία αφού θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, αύξηση της φοροδιαφυγής, λουκέτα και επομένως σε μείωση των δημοσιών εσόδων και στην επιβολή νέων -εισπρακτικού χαρακτήρα και και άνευ αντικρίσματος- μέτρων, αφού, εφαρμοζόμενα εδώ και χρόνια, οι επαγγελματίες και οι πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν πια.
Τα στοιχεία που ανέφερε ο  πρόεδρος και που προκύπτουν από σχετικές έρευνες που έχουν γίνει από το Ι.Μ.Ε. της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., είναι τουλάχιστον θλιβερά και αποκαρδιωτικά αν αναλογιστεί κανένας πώς ως προς την κερδοφορία, μόλις το 21,1% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι ο ισολογισμός κατέγραψε κέρδη στη χρήση του 2015, έναντι του 43,1% που κατέγραψε ζημίες, για το επόμενο εξάμηνο αναμένεται νέα συρρίκνωση των επενδύσεων για 1 στις 3 επιχειρήσεις, ενώ μόλις το 3,4% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα προβεί σε νέες επενδύσεις, σχεδόν 2 στις 3 επιχειρήσεις διαπιστώνουν και σε αυτό το εξάμηνο μείωση της ζήτησης (63,4%) και των παραγγελιών (69,7%) ενώ άμεσο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας το επόμενο εξάμηνο αντιμετωπίζει το 18,1% των μικρών επιχειρήσεων.
Ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος έκανε λόγο για το πόσο σημαντικό είναι για την επιχειρηματικότητα αλλά και το σύνολο της οικονομίας να στηρίζουν οι καταναλωτές τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά προϊόντα.
Τέλος ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε στον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο πού πρέπει να διατελέσουν τα Πρωτοβάθμια Επαγγελματικά Σωματεία, όπου θα πρέπει να επιδιώξουν και να εντείνουν τις προσπάθειες για το πλησίασμα των πληττόμενων και απογοητευμένων μελών τους, την επανάκτηση -όπου αυτό απαιτείται- της εμπιστοσύνης, και ως συνδετικός κρίκος των επαγγελματιών με τις κατά τόπους Ομοσπονδίες και τη Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., τα Σωματεία, να συμβάλλουν στην ενίσχυση του Συνδικαλιστικού Κινήματος.
Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και ο κ. Παπαργύρης κάνοντας λόγο για τις διαρθρωτικές αλλαγές πού χρειάζεται να γίνουν στο Ασφαλιστικό προκειμένου να καταστεί βιώσιμο ενώ ο κ. Σαπαλίδης τόνισε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των Επιμελητηρίων μεταξύ τους για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, τόσο σε άλλες περιοχές της χώρας μας όσο και στο εξωτερικό, κάτι πού έχει επιτευχθεί στη Φλώρινα.
Καίριες ήταν και οι παρεμβάσεις-ερωτήσεις των εκπροσώπων των Σωματείων και των άλλων Φορέων της περιοχής μας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις δυσκολίες πού αντιμετωπίζουν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεών τους με τη δυσβάσταχτη φορολογία και το υψηλό ασφάλιστρο στον Ο.Α.Ε.Ε.· επίσης αναφέρθηκαν και στην απουσία ελεγκτικών μηχανισμών κατά των παραβατικών πρακτικών και δράσεων από διάφορους επιτήδειους (παροχή υπηρεσιών από ανασφάλιστους, παρεμπόριο, πειρατεία, κ.λπ.) που πλήττουν τα συμφέροντα των νομίμως δραστηριοποιούμενων επαγγελματιών και ενισχύουν τη φοροαποφυγή και την ανασφάλιστη δραστηριότητα και εργασία.
Εξαιρετικά σημαντική υπήρξε και η τοποθέτηση της κας Κοντογιάννη η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα πού αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, με την έλλειψη προσωπικού, ενώ ειδικότερα για τη Λακωνία ανέφερε πώς το 50% περίπου των ασφαλισμένων είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον Ο.Α.Ε.Ε. αναδεικνύοντας το οικονομικό πρόβλημα πού αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της Λακωνίας. Η κα Κοντογιάννη επεσήμανε την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τον Ο.Α.Ε.Ε. που με τον «Ατομικό Λογαριασμό Ασφαλισμένου» δίδεται η δυνατότητα λήψης ταυτότητας πληρωμής, όπου με τη χρήση αυτών των υπηρεσιών από περισσότερους ασφαλισμένους θα οδηγηθούμε στην κατάργηση της ταχυπληρωμής με ταυτόχρονη μείωση σημαντικότατων λειτουργικών εξόδων για τον Οργανισμό. Εδώ επισημαίνουμε ότι ο εκπρόσωπός της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. στο Περιφερειακό Τμήμα Ενστάσεων της Πελοποννήσου (κ. Θεοδωρόπουλος) ανέφερε ότι η Λακωνία, αναλογικά, έχει πολύ λιγότερο αριθμό ενστάσεων επί θεμάτων/αποφάσεων που αφορούν ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε. της Λακωνίας, κάτι που, ασφαλώς, πιστώνεται στην κα Κοντογιάννη και τους εργαζόμενους στο Περιφερειακό Τμήμα Σπάρτης.
Στο τέλος της συνάντησης το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Ε.Β.Ε. Λακωνίας προσέφερε συμβολικά δώρα στους επισκέπτες -από μία  αναμνηστική πλακέτα που απεικονίζεται η Λακωνία-, καθώς και τοπικά προϊόντα· ενώ ο κ. Καββαθάς προσέφερε κι αυτός με τη σειρά του στην Ομοσπονδία μία πλακέτα η οποία από τη μία πλευρά απεικονίζει το σύμβολο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. (τον Ασπιδοφόρο Λέοντα) και από την άλλη το εξαιρετικό νεοκλασικό κτίριο της Συνομοσπονδίας που βρίσκεται επί της οδού Αριστοτέλους 46 και το οποίο ο πρόεδρος αποκάλεσε «σπίτι όλων των Εμπόρων, Βιοτεχνών και των Επαγγελματιών».


Σπάρτη 19 Απριλίου 2016
Το Διοικητικό Συμβούλιο















Για περισσότερες φωτογραφίες από την ενημερωτική συνάντηση
Επέλεξε →  Εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου